Wie vangt de Oekraïense vluchtelingen uit Melle op?

Wie vangt de Oekraïense vluchtelingen uit Melle op?

Wie vangt de Oekraïense vluchtelingen uit Melle op?

Sinds april 2022 konden Oekraïense vluchtelingen in Melle terecht in 11 woongelegenheden in De Schorre, een bijgebouw van Karus. De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en deze instelling liep tot 25 april 2023, maar werd op 10 november 2022 vroegtijdig stopgezet door Karus. Door deze stopzetting moeten tegen einde maart alle Oekraïense vluchtelingen naar een nieuwe verblijfplaats uitkijken.

Naar verluidt zou de reden zijn: “infrastructurele gebreken aan het gebouw” maw defecte branddetectie en scheurtjes in de waterleidingen.

Hoeveel deze werken kosten, kon ons niet worden meegedeeld.

Melle betaalde initieel de onkosten voor een sleutelplan, energie-onkosten, edm, maar een overeenkomst om de vluchtelingen langer te laten verblijven was niet meer mogelijk. We vernamen ook dat Karus binnen afzienbare tijd het gebouw “De Schorre” zou afbreken.

Wanneer? Is niet duidelijk.

Onze fractie bezocht het gebouw vorig jaar en we stelden vast dat de opvangmogelijkheden in orde waren. De gemeenschappelijke ruimtes voldeden ook. De vluchtelingen met wie we in gesprek gingen, waren tevreden over deze opvangmogelijkheid en de aangeboden faciliteiten. We begrijpen dat opvang bij particulieren niet evident meer is door de aanhoudende oorlog, maar we betreuren dat de gemeente Melle niet langer Oekraïense vluchtelingen opvangt.

Intussen werden 3 mensen toegewezen aan een opvanginitiatief te Mechelen, 5 verhuisden naar Borgloon en 1 persoon trok in bij een gezin in Lochristi.

Heel wat Mellenaars schonken materiaal (servies, bestek, zetels,...) om de verblijfplaats in Karus leefbaar te maken. We vernamen dat dit materiaal gelukkig een nieuwe bestemming zal krijgen en oa zal worden gebruikt in de twee Melse LOI’s (lokale opvanginitiatieven).