Kindergemeenteraad minder noodzakelijk voor schepen van jeugd.

Kindergemeenteraad minder noodzakelijk voor schepen van jeugd.

Kindergemeenteraad minder noodzakelijk voor schepen van jeugd.

In 2018 werd voor het eerst in onze gemeente Melle een kindergemeenteraad geïnstalleerd met de bedoeling de stem van onze toekomst te horen en aanhoren. Het werd een succes en in 2019 werd dit voor de 2de maal opgestart. Helaas kenden we 2 jaar met corona een lockdown en werd dit even 'on hold' gezet.

Ruim 2 jaar verder is er echter geen sprake meer van die interessante kindergemeenteraad. Nergens nog een spoor van te vinden, dus vonden we het hoogdringend tijd om even te polsen bij de schepen van jeugd Lieselot Bleyenberg.

Zij liet verstaan dat ze na de coronapandemie de intentie hadden om dit daadwerkelijk opnieuw op te starten. Het werd, zoals eerder vermeld, in het verleden ook aanzien als een zeer interessant kanaal. De diverse kindergemeenteraden die we bijwoonden lieten zien dat onze jeugd wel degelijk iets te zeggen had en dat ze vaak hun ongezouten mening durfden geven. Tot daar dus het positieve nieuws.

De afwezigheid van ruim één jaar van een medewerker van de jeugddienst heeft ervoor gezorgd dat deze kindergemeenteraad dus niet meer werd opgestart en samengebracht. Jammer toch? Tijdens haar uiteenzetting liet de schepen duidelijk verstaan dat dergelijke kindergemeenteraad minder noodzakelijk is dan de rest van het takenpakket van de jeugddienst.

We kunnen dit ergens begrijpen, echter verstaan we niet dat iemand die ruim een jaar afwezig is wegens ziekte geen (tijdelijke) opvolging krijgt die het takenpakket kan overnemen. Zo laten we die kinderen die zich engageerden voor deze raad alvast niet in de kou staan.

Maar wie weet, hoop doet leven. De medewerker is terug op post en er wordt gekeken om bij de start van het volgende schooljaar alsnog een nieuwe versie van de kindergemeenteraad samen te stellen. Ondanks de nakende fusie met Merelbeke lijkt dit voor ons alvast een heel goed en positief gegeven, want ook de stem van onze jonge Mellenaars is heel belangrijk in aanloop van deze fusie.

Wij kijken alvast uit naar de startdatum en uitnodiging van de samenstelling van de nieuwe kindergemeenteraad versie 2024.