Schaf die boterhammen-taks af!

Schaf die boterhammen-taks af!

Schaf die boterhammen-taks af!

Vanaf 1 september 2024 zal de gemeente instaan voor de organisatie van buitenschoolse opvang. Ze gaat hiervoor in zee met een externe partner. De scholen zelf dienen niet meer in te staan voor de organisatie ervan. Om alles vlot van start te laten gaan werd een retributie ter goedkeuring op de gemeenteraad gebracht.

De verschillende tarieven maken hiervan deel uit en zullen uniform toegepast worden in elke school. Een van de tarieven is 0,60 eurocent voor het middagtoezicht.

Vooruit vindt dit een brug te ver. Kinderen kiezen niet zelf om op school te blijven eten, want niet elke ouder is in de mogelijkheid om zijn kind tijdens de middag af te halen. Wie dus boterhammen wil of moet eten op school wordt dus gestraft met een taks.

Vooruit zag dit liever afgeschaft, meer nog, wij vinden het net een meerwaarde dat kinderen samen op school eten tijdens de middag. Het versterkt de band onderling en zorgt voor meer sociaal contact en vlottere integratie. Voor ons mag dit zelfs verplicht worden.

Helaas was ons huidig bestuur niet te vinden voor ons voorstel en zullen zij dus vanaf september 0,60 eurocent aanrekenen voor als je kind op school blijft eten.

Nog een interessant weetje. In 2023 werd €4.000 voorzien ter ondersteuning aan scholen. Daarvan werd niet 1 euro uitgegeven. Wij zouden al weten wat te doen met dat budget.


Vanaf 1 september 2024 zal de gemeente Melle instaan voor de organisatie van buitenschoolse opvang. Voor deze opvang dient er te worden betaald. Een van de tarieven is 0,60 eurocent voor het middagtoezicht.

Onze collega Tim Dhondt kwam hiervoor sterk tussen tijdens de vorige raadszitting omdat Vooruit dit een brug te ver vindt. Kinderen kiezen niet zelf om op school te blijven eten, want niet elke ouder is in de mogelijkheid om zijn kind tijdens de middag af te halen. Wie dus boterhammen wil of moet eten op school wordt dus gestraft met een taks.

Vooruit zag dit liever afgeschaft, meer nog, wij vinden het net een meerwaarde dat kinderen samen op school eten tijdens de middag. Het versterkt de band onderling en zorgt voor meer sociaal contact en vlottere integratie.