Dienstencheque onderneming Melle sluit de deuren.
Op 16 september 2024 (één maand voor de verkiezing) werd de overname van de OCMW-dienstencheque-onderneming voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn. Volgens Vooruit+ kan dit niet omdat onze gemeente door de fusie sinds 2024 in lopende zaken is. Hetgeen wil zeggen dat er geen belangrijke dossiers mogen worden beslist, die nog niet eerder werden opgestart. Nochtans besliste deze bestuursmeerderheid om deze DCO-diensten over te dragen aan een nieuwe werkgever.
De DCO-diensten zijn: de poetsdienst aan huis, de strijkwinkel en de minder mobielencentrale. De poetsdienst telt momenteel 10 poetsvrouwen en 105 klanten en in de strijkwinkel zijn er 5 strijksters aan de slag. Samen worden meer dan 300 inwoners ondersteund in het dagelijkse poets- en strijkwerk.
Onze grootste bezorgdheid gaat dan ook uit naar de verderzetting van deze dienstverlening en de werkzekerheid en de arbeidsvoorwaarden van deze werknemers.
We mogen niet vergeten dat: Tevreden personeel voor een goede dienstverlening zorgt en dus ook voor tevreden inwoners!
Wim Verween kwam hiervoor tussen door te stellen dat er geen duidelijkheid is over de continuïteit van de dienstverlening en deze mogelijks in gedrang kan komen. Anderzijds wordt het OCMW-personeel overgedragen naar een nieuwe private werkgever (Zorgband Merelbeke-Melle) hetgeen absoluut een risico inhoudt naar behoud van loon, vakantiedagen, werkomstandigheden, edm.
Om met kennis van zaken te beslissen, is informatie noodzakelijk, maar de raadsleden kregen:
- geen motivatie met betrekking tot de overdracht
- geen standpunt van de werknemers of de vakbonden
- geen verslag van het college van burgemeester en schepenen
- geen vergelijking tussen de werkgevers (OCMW Melle en Zorgband Merelbeke-Melle)
- ...
Alle fracties kregen absoluut geen informatie om met kennis van zaken een beslissing te nemen. Vooruit vroeg als enige politieke fractie naar duidelijkheid, maar we kregen deze niet. Er werd mondeling toegelicht dat alles bij hetzelfde zou blijven, maar dat is volgens onze fractie weinig geloofwaardig. Intussen kwamen we in bezit van een werkstuk van de bestuursmeerderheid waarin staat dat:
- de continuïteit aan dienstverlening niet gewaarborgd is
- dat de loon en arbeidsvoorwaarden maximaal zullen worden behouden, maar niet gegarandeerd zijn
- dat de zorgband stapsgewijs veranderingen zal invoeren,
- ...
Vooruit ging dan ook niet akkoord met deze overdracht omdat er teveel onzekerheden en onduidelijkheden zijn ifv dienstverlening en arbeidsvoorwaarden.
In het belang van de dienstverlening en het personeel zullen we deze overname van heel dichtbij blijven opvolgen.