Het Lokaal Energie- en Klimaatpact verdient meer dan een los engagement
en vraagt om een concreet actieplan.
In april 2024 werd aan de gemeenteraad van Melle de goedkeuring gevraagd van het rapport Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Dit is een engagement waarbij de Vlaamse overheid en een lokaal bestuur zoals dat van Melle zich engageren om zich samen in te spannen om de klimaattransitie waar te maken. Een nobel initiatief dus en eentje dat wij volledig ondersteunen. We gaven echter in april reeds aan ons ernstig zorgen te maken over de opvolging van het aangegane engagement.
We stelden namelijk vast dat het rapport niet eentje was om trots aan je ouders, of in dit geval inwoners, te tonen. Voor veel parameters bleven we ver onder het Vlaams gemiddelde en er werd bijna uitsluitend ingezet op acties die subsidies opleveren. De realisatie van de andere doelstellingen, waar we ons ook voor engageerden, leek wel nauwelijks te bestaan. Met dit in het achterhoofd waren we ook in de voorbije gemeenteraad van september kritisch om het LEKP 2.1 te ondertekenen. Welk nut heeft het immers om een nieuw pact te ondertekenen wanneer je niet bereid bent om je ten volle in te spannen om de doelstellingen te halen? Onder het motto “Als je iets doet moet je het ook goed doen.” maakten we dan ook onze bezorgdheden duidelijk tijdens de zitting.
De schepen gaf aan dat er sinds het vorige rapport stappen gezet zijn. Stappen die ieder van ons kan opvolgen via lokaalklimaatpact.be Vanzelfsprekend zijn wij blij met elke vooruitgang die in dit dossier gemaakt wordt. We stellen echter vast dat er nog steeds doelstellingen zijn waarvoor we bijzonder slecht scoren. En dan komen we bij de kern van het probleem: planmatig werken om dit engagement om te zetten in een tastbaar resultaat. Iets waar momenteel absoluut geen sprake van is en waar wij dan ook voor pleiten. Dit engagement voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact verdient meer dan een handtekening onderaan een blaadje papier.
Alles begint bij een deftig plan. Er is nood aan een uitgeschreven beleidsplan dat in kaart brengt hoe deze doelstellingen behaald zullen worden. Welke doelstellingen zijn prioritair? Welke acties moeten ondernomen worden om ze te realiseren? Welke personeelsleden zullen dit doen of is er ondersteuning nodig van externe diensten? Wat is de deadline voor de realisatie van elke doelstelling? Als zo een plan al bestaat dan hebben wij het nog nooit van dichtbij gezien. Iets wat ons natuurlijk zorgen baart want hoe kan je verwachten dat je doelstellingen behaalt als je zelfs geen idee hebt over hoe je het zal aanpakken?
Tot slot is er de opvolging. Om cijfers door te kunnen geven moet je ze natuurlijk ook verzamelen. De bevoegde schepen geeft aan dat er bijvoorbeeld veel meer bomen geplant zijn dan dat er geregistreerd zijn voor het LEKP. Het is de taak van de gemeente om deze cijfers door te geven maar dat lukt vaak niet. Men gaat er al bij voorbaat vanuit dat een goede registratie onmogelijk is omdat dat te lastig is, omdat burgers hun aangeplante bomen niet gaan willen registreren zonder tegenprestatie of dat het niet haalbaar is wegens GDPR. Het lijkt ons vooral dat tot op heden geen stappen werden gezet om een goede registratie te doen en dat ook hier voor de gemakkelijkste optie wordt gekozen.
We onthielden ons om de bovenstaande reden dus bij de stemming over dit punt. Onze bezorgdheden zijn simpelweg te groot. Zijn we inhoudelijk voor het behalen van de doelstellingen door het LEKP 2.1 te ondertekenen? Zeker en vast! Verdient dit Lokaal Energie- en Klimaatpact echter meer dan een los engagement? Absoluut! Het is dan ook tijd voor een sterk en planmatig beleid. Hopelijk brengt de fusie soelaas in de vorm van meer tijd, middelen en personeelsleden om in dit dossier te investeren en een progressief bestuur dat van aanpakken weet.